Karkówka z grilla z miodem i rozmarynem

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przygotowałam pikantną karkówkę z lekką słodyczą miodu, z czosnkiem, majerankiem i zdecydowanym aromatem rozmarynu. W domowych warunkach, na patelni grillowej, i choć mięso nie ma tego charakterystycznego dla tradycyjnego grillowania zapachu węgla drzewnego, jest delikatne i bardzo smaczne.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    8-10 plastrów karkówki wieprzowej
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka miodu
    2-3 gałązki rozmarynu
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Grill

Karkówka z grilla z miodem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Plastry mięsa lekko rozbijam tłuczkiem, oprószam solą, pieprzem i majerankiem z obu stron, zostawiam na godzinę w lodówce. Na patelni grillowej rozgrzewam smalec, układam mięso i obsmażam z obu stron na rumiano, po czym dolewam tyle wody, by lekko pokryła dno patelni, dokładam rozmaryn, zmniejszam ogień i pod uchyloną pokrywką duszę do momentu, gdy woda wyparowuje. Powtarzam ten cykl jeszcze 2 razy, przy ostatnim dolewaniu wody dokładam pokrojony w plasterki czosnek. Gdy mięso jest już miękkie, polewam je miodem, dolewam jeszcze odrobinę wody i przekładając ze strony na stronę jeszcze chwilę duszę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować