Karczochy z masłem czosnkowym

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię karczochy dlatego w sezonie często po nie sięgam. Oto kolejna prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja. Karczochy z roztopionym masłem czosnkowym to pomysł na lunch, kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże karczochy
    sok i skórka z cytryny
    2 ząbki czosnku
    sól morska

    masło czosnkowe:
    100 g masła
    ząbek czosnku
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Karczochy z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karczoch 1. Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.

    Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.


    Masło z czosnkiem:
    Masło roztapiamy. Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną natkę, sól oraz pieprz.

    Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy masło. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w maśle. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.

Porady

UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karczochy Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować