DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

  • wyświetlono: 4512 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pieczenie w całości to najprostszy sposób przyrządzania większej ryby w całości. Dzięki temu ryba piecze się w przepysznym sosie własnym :-)

20171220_123517
  • 30min

Składniki

Ryba: okoń, tasergal, pstrąg, dorsz, makrela lub łosoś.

sól, pieprz - do natarcia
natka pietruszki albo natka koperku
olej rzepakowy

SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI:
3 żółtka
duża szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki schłodzonego masła
230 g masła, roztopionego i gorącego
dodatkowa sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

  • image-01j10u31. Usunąć łuski i wnętrzności z ryby, nie zapominając o skrzelach. Płetwy i ogon odciąć nożyczkami.
  • image-27v592w2. Natrzeć solą i pieprzem od środka. Włożyć w rybę garść świeżych łodyżek pietruszki albo koperku. Natrzeć ją od zewnątrz olejem rzepakowym i ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia.
  • image-16veh8n3. Piec na środkowym poziomie wcześniej nagrzanego piekarnika, aż zapach soków wydzielających się z mięsa stanie się wyczuwalny - oznacza to, że ryba jest gotowa. Płetwa grzbietowa powinna łatwo dać się oddzielić, a w środku nie powinno być krwistych śladów. Podawać z cytryną, stopionym masłem, sosem maślanym lub sosem holenderskim.
  • image-1gjlwqt4. SOS HOLENDERSKI:
    Ubijać żółtka trzepaczką w rondlu przez 1-2 minuty, aż lekko zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Dodać szczyptę soli, sok z cytryny i łyżkę schłodzonego masła, roztrzepać. Ustawić na średnim ogniu i staje ubijać, ale nie za energicznie, co jakiś czas zdejmując garnek z ognia, żeby żółtka nie zagotowały się zbyt szybko. Kiedy zawiesina "lgnie" do drucików trzepaczki, a podczas mieszania widać dno naczynia, zdjąć rondel z ognia i dodać drugą łyżkę zimnego masła. Zacząć dolewać stopione masło, najpierw małymi porcjami, i ubijać do uzyskania ok. 1/2 szklanki zgęstniałego sosu, a następnie gdy sos będzie nabierał konsystencji kremu, dolewać masło nico szybciej. Skosztować i doprawić według uznania.
  • image-0otpvy55. SOS HOLENDERSKI:
    Można przygotować prosto i dość szybko ręcznie, gdy ma się pewną wprawę, lecz można też użyć do tego celu blendera. Postępuj według powyższych wskazówek, pamiętaj jednak, ze trudno jest wydobyć z zakamarków blendera większość - a całości wręcz niepodobna! - lepkiego sosu. Później trzeba jeszcze raz podgrzać sos.
  • image-0htvbg16. SMACZNEGO :-)

Porady

Czas pieczenia w temperaturze 200 stopni dla ryby o wadze od 2,7 do 3,7 kg = 35-45 minut; od 1,8 do 2,8 kg = 25-30 minut; od 900 g do 1,8 kg = 5-20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz zapiekany z serem w sosie brokułowym

Dodane przez: justafe

Dorsz zapiekany z serem w sosie brokułowym

Ryba w sosie brokułowym, czyli...

Dorsz w sosie koperkowym

Dodane przez: czekoladka

Dorsz w sosie koperkowym

Moja rodzinka bardzo lubi przygotowaną...

dorsz z grzybami

Dodane przez: Martyna1991

Polędwiczki z dorsza w sosie grzybowym

Smażona ryba w panierce świetnie...

pieczona ryba

Dodane przez: Titka1987

Dorsz pieczony w jogurcie z cebulką

Delikatna rybka pieczona w jogurcie...

image-1ao8w52

Dodane przez: wiesiołek

Fasolka szparagowa z pistacjami w sosie holenderskim

Lekki obiadek dla wielbicieli fasolki...

kurczak

Dodane przez: Kasja1986

Kurczak pieczony w całości z warzywami

Bardzo chrupiąca skórka, a zarazem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE