Karczochy nadziewane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 9 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Od jakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia tego dania.
Przepisów na karczochy jest mnóstwo na stronach polskich jak i zagranicznych.
Z jajkiem mielonym serem tartą bułką wymieniać by można długo.
Ja zrobiłam nadzienie z tego co było w lodówce czyli wszystkiego po trochu.
Mimo tego że za dużo nie ma co tam zjeść :-) w smaku serce karczocha jest bardzo dobre.

  • 1 godz. 9 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 karczochy
    1 jajko ugotowane na twardo
    Kawałek kiełbasy
    (z beczki)
    Ser mozarella tarta
    Pietruszka
    Szczypiorek
    Sok z jednej cytryny
    Sól pieprz czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczochy nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczochy nadziewane 1. Na początek przygotowujemy
    miskę z wodą i cytryną . Będziemy do niej wkładać karczochy aby po obróbce nie ściemniały.
    Karczochy obrać usuwając boczne liście odcinamy dolną część czyli łodygę (tak by karczochy stały) i 1/3 od góry karczocha.
    Włożyć go do zakwaszonej wody.
    Następnie umieścić w osolonej wodzie z dodatkiem plastra cytryny i gotować około 30 minut.
    Po tym czasie ostudzić i ostrożnie rozchylić boczne liście.
    Delikatnie usuwamy włóknisty środek.
    Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek doprawić.
    Tak przygotowaną mieszanką nadziewamy karczochy i wstawiamy do nagrzanego na 180 st. piekarnika .
    Pieczemy około 30 minut.
    SMACZNEGO.

    Ja górę dodatkowo posypałam jeszcze tartą bułką. Jak widzicie misz masz z każdego przepisu coś wzięłam i powstał jeden.
    Wyszło naprawdę smacznie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować