Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Postanowiłam przygotować kalafiora w trochę innej wersji. Chciałam żeby był bardziej treściwy. Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami może nie należy to lekkich dań ale za to jest idealny na zimowe dni. Pyszny, aromatyczny i bardzo sycący.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 kalafior
    ◦1 łyża soli

    Składniki na sos 4 sery:
    ◦1-2 cebule szalotki
    ◦50 g sera typu gorgonzola
    ◦50 g sera koziego
    ◦50 g sera parmezan
    ◦50 g sera dziugas
    ◦1 łyżeczka oliwy z oliwek
    ◦ok. 50 ml śmietany kremowej 30%
    ◦50 ml mleka
    ◦40 g orzechów włoskich
    ◦pieprz biały
    ◦sól


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior zapiekamy z sosem 4 sery i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kalafiora:
    Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Blanszujemy go ok. 2-3 minut we wrzącej lekko osolonej wodzie. Następnie przekładamy kalafiora na 5 minut do zimnej wody z kostkami lodu. Po schłodzeniu odsączamy na sicie.

    Przygotowanie sosu 4 sery:
    Ser dziuras i parmezan trzemy na tarce. Ser pleśniowy i owczy kruszymy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekaną szalotkę i podsmażamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy mleko i śmietankę i dusimy aż część płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy 4 sery i posiekane orzechy. Sos możemy podgrzać, jednak musimy uważać żeby go nie zagotować. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kalafiora układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem 4 sery i posypujemy po wierzchu startym parmezanem. Zapiekamy ok. 15-20 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować