Kalafior z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący. Kalafior w towarzystwie podudzi z kurczaka zapiekanych w pomarańczach i ziołach (przepis znajdziecie na moim blogu). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę polecam, bo smak mnie zadziwił :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    ok. 100 ml oliwy
    2-3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Kalafior z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior z piekarnika 1. Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

    Kalafior umyć i pociąć na kawałki jak chleb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kalafior po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
  • Kalafior z piekarnika 2. Następnie kalafior przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Każdy kawałek posmarować oliwą i na koniec można jeszcze polać (jak zostanie) oliwą z patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 15-20 minut.

    Kalafior wychodzi al'dente i jest rewelacyjny.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować