Kalafior z piekarnika

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Różyczki kalafiora marynowane w przyprawie pikantnej pieczone w piekarniku są smaczną przekąską np. z tostami. SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior 1 sztuka większy,
    przyprawa pikantna do kurczaka 1 łyżka,
    czosnek suszony 1 łyżeczka,
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
    olej rzepakowy 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior z piekarnika 1. Kalafior podzielić na różyczki, wsypać do większej miski i moczyć w zimnej wodzie z 10 minut, odlać wodę i jeszcze raz zalać i wypłukać, wylać na durszlak.

    Do miski (moja nadaje się do pieczenia w piekarniku) wsypać przyprawę do kurczaka pikantną, czosnek suszony, kucharka, pieprz ziołowy, wlać olej, przyprawę w płynie i dobrze wymieszać.

    Różyczki kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać i zostawić na parę godzin.
  • Kalafior z piekarnika 2. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, miskę z kalafiorem szczelnie przykryć srebrną folią (inne naczynie jeśli ma to pokrywką) i piec pod przykryciem 40 minut.

    Następnie folię usunąć i bez przykrycia na termoobiegu piec w 150C z 8 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Nadziany Kalafior

To może cię zainteresować