Kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kacze udka natrzec kucharkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki, olej rozgrzać w szybkowarze 5 litrów i zrumienić udka z każdej strony, wyjąć na talerz
2.do szybkowara wrzucić obrane cebule, posypać papryką i podsmażyć z 3 minuty
3.na cebulach położyć wcześniej zrumienione udka kacze, posypać je pieprzem mielonym
4.na udkach położyć obrane ziemniaki w całości, wlac wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
5.z szybkowara wyjąć ziemniaki, udka kacze, wsypać mąkę, śmietanę słodką i pałką blendera zagęścić sos stawiając garnek na średnim ogniu.........
udka podać z ziemniakami, sosem i np. surówką z marchewki z groszkiem
Komentarze