kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone z szybkowara

4.49 (165 ocen)

danie jest smaczne, syte......................SMACZNEGO!!

Składniki:

  • kacze udka 2 większe, pieprz ziołowy 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 6 mniejsze, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziemniaki 8 średnie, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, surówka - w opisie
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka z ziemniakami i cebulą duszone z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. kacze udka natrzec kucharkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki, olej rozgrzać w szybkowarze 5 litrów i zrumienić udka z każdej strony, wyjąć na talerz
  • etap 2. do szybkowara wrzucić obrane cebule, posypać papryką i podsmażyć z 3 minuty
  • etap 3. na cebulach położyć wcześniej zrumienione udka kacze, posypać je pieprzem mielonym
  • etap 4. na udkach położyć obrane ziemniaki w całości, wlac wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
  • etap 5. z szybkowara wyjąć ziemniaki, udka kacze, wsypać mąkę, śmietanę słodką i pałką blendera zagęścić sos stawiając garnek na średnim ogniu.........

    udka podać z ziemniakami, sosem i np. surówką z marchewki z groszkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować