2 duże jogurty - w tym przypadku smak : mango , marakuja oraz granat ( jedno opakowanie 450 gram )
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru
600 gram truskawek
2 galaretki - w tym przypadku smak : czarna porzeczka oraz limonka
żelatyna do jogurtów 3 saszetki ( jedna na 500 ml wody )
6 średnich bez
Jogurtowy sernik z podwójna truskawką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt :
oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno - dodajemy cukier , ubijamy mikserem aż cukier się rozpuści - utrze , dodajemy żółtka ubiajmy jeszcze chwilkę , na koniec dodajemy makę ..delikantie mieszamy najlepiej już bez użycia miksera , przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ...
wkładamy do rozgrzanego piekarnika 170 stopni na około 40-50 minut ... do testu suchego patyczka :)
2.Spód biszkoptu wkładamy do tortownicy ... na to wylewamy jogurt zmiksowany z namoczoną żelatyną w połowie szklanki wrzątku ... można wlewać gorącą żelatyne cienkim strumieniem i szybko miskować ...dodać wyczyszczone i pokrojone truskawki oraz pokruszone 3 bezy ...
3.wkładamy do lodówki do stężenia ...
następnie dajemy rozrobiona galaretkę porzeczkową w połowie ilości wody jak jest w przepisie na opakowaniu .. wylewamy na ciasto i znów do lodówki ... gdy stężeje układamy dekoracyjnie pokrojone truskawki i zalewamy galaretka limonkową ... wkładamy do lodówki
4.na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem , truskawakmi oraz trójkątami z biszkoptu na kształt wachlarza ...
boki sernika również dekorujemy bitą śmietaną oraz pokruszonymi bezami ...
Komentarze