Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Można je przygotować z sosem truskawkowym lub polane rozpuszczoną czekoladą deserową. Wiem że czekolada, jogurt i truskawki to zgrana paczka i oba deserki są pyszne

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jogurt naturalny 700 ml,
    mleko 3/4 szkl,
    cukier drobny 4 łyżki,
    cukier waniliowy 3 łyżeczki,
    żelatyna spożywcza 5 łyżeczek,
    Sos;
    truskawki ,
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mleko podgrzać razem z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Do mleka wlać rozpuszczoną żelatynę zamieszać i zdjąć z ognia. Jogurt przelać do garnka , do jogurtu wlać ciepłe mleko i mieszać aż składniki się połączą w jedną całość. Masę przelać do foremek ( u mnie szklane średniej wielkości miseczki) i wstawić do lodówki do stężenia na około 4 godziny. W między czasie przygotować sos; Truskawki lekko rozmrozić a następnie zmiksować z cukrem pudrem. Jeżeli mamy truskawki świeże to oczyścić ze szypułek zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko.
    Miseczki z deserkami po wyjęciu z lodówki umieścić na chwilę w gorącej wodzie i ostrożnie wyjąc deserek na talerz do góry dnem. Polać przygotowanym wcześniej sosem.

    Smacznego.

Porady

Deserki można również polać rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą deserową . Zdjęcie deserku z sosem i polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować