Jogurtowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Delikatne i wilgotne muffinki uwiodą każdego amatora słodyczy. Ekspresowo znikają z talerza – Wasi goście je pokochają. Polecam ten przepis wszystkim łasuchom – zwłaszcza, że jest bardzo łatwy w wykonaniu. Jogurt naturalny nada muffinkom lekkości.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 2 jajka,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - torebka cukru waniliowego,
    - 400 g jogurtu naturalnego,
    - 100 g roztopionej margaryny,
    - 2 połówki brzoskwini z puszki,
    - kilka kostek gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Jogurtowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie „suche” składniki (mąka, cukry, proszek do pieczenia) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
  • 2. Do drugiego naczynia wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z jajkami, jogurtem oraz poszatkowanymi brzoskwiniami.
  • 3. Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem – do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Gotowe ciasto wlewamy do papilotek i ozdabiamy startą lub posiekaną czekoladą.
  • 5. Całość pieczemy na złoty kolor przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Porady

Muffinki wyciągamy z foremek tylko, gdy są wystudzone. W innym przypadku rozpadną się – a byłaby to wielka szkoda!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować