Jeżowiec

4.5 (145 ocen)

  • 3 godz.

swoją nazwę zawdzięcza orzechowo-kamelowemu wykończeniu ciasta ;))

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki tortowej
    1 jajko
    1 żółtko
    1 kostka margaryny
    2 łyż proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    250g cukru
    2 łyż miodu

    Masa orzechowa:
    100 g orzechów włoskich
    ¼ kostki margaryny
    3 łyż cukru
    4 łyż miodu

    Masa Budyniowa:
    1 op budyniu waniliowego
    0,4 l mleka (100 ml mniej niz na opakowaniu)
    2 łyż cukru
    2 łyż mąki ziemniaczanej

    Masa Karmelowa
    Kajmak lub mleko skondensowane słodzone
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Jeżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę z proszkiem na stolnicę, dosypujemy 250 g cukru, sól i siekamy z margaryną. Do posiekanego ciasta wbijamy jajka, siekamy dalej, na koniec dokładamy miód i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą osobno pieczemy na blasze lub tortownicy (moja miała średnicę 18cm) przez 15 – 20 min w 180 stopniach wyciągamy dopiero wystudzone ciasto delikatnie tak by nie połamać.
  • 2. Zanim upieczemy 3-cią część przygotowujemy masę orzechową z którą to będziemy piec tą część ciasta.


    W rondelku na średnim ogniu roztapiamy tłuszcz dodajemy cukier, miód i wsypujemy orzechy. Jeszcze ciepłą (NIE GORĄCĄ) wylewamy na surowe ciasto przygotowane w tortownicy. Pieczemy tą część ciasta nieco dłużej bo około 25 min, po wyciągnięciu czekamy aż karmel zastygnie.
  • 3. Masy:
    Budyń gotujemy z cukrem i z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu, jeśli jednak jest nie dość gęsty dosypujemy mąki ziemniaczanej do zagęszczenia.
    Jeżeli decydujemy się na kajmak mamy pół pracy mniej ale ugotowane mleko skondensowane jest dużo smaczniejsze do tego ciasta. Aby przygotować mleko – puszkę wkładamy do garczka z wodą (musi zakryć puszkę) i gotujemy 2,5 godziny. Dolewamy wody jak się wygotuje.


    Przekładamy : ciasto – karmel – ciasto – budyń – ciasto z orzechami na wierzch i JEŻYK GOTOWY. Smacznego!

Porady

Ciasto kruche jest jednym z moich ulubionych, jeżeli nie masz z nim doświadczenia przejrzyj te przepisy by dowiedzieć się jak z nim postępować: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-biedronka http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smakowitosci-z-jabluszkiem http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kawowa-tarta-z-kiwi Przekładając ciasto bądźmy delikatni ( jak jest jeszcze ciepłe lubi się złamać ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować