Moi najbliżsi bardzo lubią ciasto „Bajka”, dlatego często je przygotowuję w różnych wersjach. Dzisiejsza moja propozycja to delikatny czekoladowy biszkopta z jabłkami w brzoskwiniowej galaretce z przepyszną masą budyniową oraz masą śmietanowa z dodatkiem galaretki. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie.
Ciasto świetnie smakuje i wygląda. Sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Moje córeczki bardzo je lubią, i nie tylko one. Idealne do kawy :)
5 (1 ocen)
Porady
1. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. likier brzoskwiniowy, kokosowym itp:) 2. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu. 3. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min) Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 4. Jeśli nie lubimy śmietany z dodatkiem galaretki to możemy zamiast niej dać ok. 2-3 łyżeczki żelatyny. Rozpuszczamy je wtedy w około 100 ml wody i aby była słodka dodajemy dodatkowo cukier puder ok. 2-3 łyżki według uznania. A następnie dodajemy do śmietany podczas ubijania.
Komentarze