Placek jabłowo-brzoskwiniowa Bajka

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Moi najbliżsi bardzo lubią ciasto „Bajka”, dlatego często je przygotowuję w różnych wersjach. Dzisiejsza moja propozycja to delikatny czekoladowy biszkopta z jabłkami w brzoskwiniowej galaretce z przepyszną masą budyniową oraz masą śmietanowa z dodatkiem galaretki. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie.
Ciasto świetnie smakuje i wygląda. Sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Moje córeczki bardzo je lubią, i nie tylko one. Idealne do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 20cm x20 cm
    biszkopt :
    • 3 jajka L,
    • 3 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    • 2 łyżki mąki pszennej ( z górką),
    • 1 łyżka budyniu czekoladowego ( z górka),
    • 1 łyżeczka kakao,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 płaska łyżeczka oleju,
    • szczypta soli,
    warstwa jabłkowa:
    • 2 jabłka,
    • 1-2 łyżki soku z cytryny,
    • 300 ml gorącej wody,
    • 1 galaretka brzoskwiniowa,
    masa budyniowa:
    • 1 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 120 g masła 82%,
    • 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    masa śmietanowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 1 galaretka brzoskwiniowa,
    • ok. 100 ml gorącej wody,
    oraz:
    • biszkopty podłużne,
    • wiórki kokosowe,
    • brzoskwinie do dekoracji (świeże lub z puszki)
    • likier do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Galaretki

Placek jabłowo-brzoskwiniowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę, budyń i karob oraz proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    warstwa jabłkowa:
    Galaretkę rozpuszczamy i studzimy.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, polewamy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do przestudzonej galaretki i zostawiamy aż zacznie tężeć. Tężejąca galaretkę z jabłkami wykładamy na biszkopt. Ciasto odstawiamy aż galaretka stężeje.
    masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy tak aby było łatwo ją rozsmarować, a żeby nie była za ciepła, aby nie rozpuścić warstwy z galaretką. Gdy przestygnie wykładamy na warstwę jabłkową. Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka, posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Możemy przyozdobić truskawkami. Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Porady

1. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. likier brzoskwiniowy, kokosowym itp:) 2. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu. 3. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min) Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 4. Jeśli nie lubimy śmietany z dodatkiem galaretki to możemy zamiast niej dać ok. 2-3 łyżeczki żelatyny. Rozpuszczamy je wtedy w około 100 ml wody i aby była słodka dodajemy dodatkowo cukier puder ok. 2-3 łyżki według uznania. A następnie dodajemy do śmietany podczas ubijania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować