Ciasteczka - Orzechowe Ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka są dość proste w wykonaniu i przepyszne w smaku. Idealne na imprezy, do kawy czy herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 120 g margaryny
    210 g mąki
    60 g cukru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kakao
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka - orzechowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mąki, cukru, margaryny, żółtka, proszku do pieczenia, śmietany i oleju zagniatamy ciasto.
    2. Wyrobione, gładkie ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i powtórnie zagniatamy.
    3. Obie części formujemy w kule, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez godzinę.
    4. Następnie obie kule rozwałkowujemy na podobną wielkość, nakładamy na siebie, posypujemy drobno posiekanymi orzechami i zwijamy jak roladę.
    5. Gotową roladę ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut.
    6. Po tym czasie kroimy ją na cienkie plastry (około 1 cm) i i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
    7. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować