Ciasteczka - orzechowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki, cukru, margaryny, żółtka, proszku do pieczenia, śmietany i oleju zagniatamy ciasto.
2. Wyrobione, gładkie ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i powtórnie zagniatamy.
3. Obie części formujemy w kule, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez godzinę.
4. Następnie obie kule rozwałkowujemy na podobną wielkość, nakładamy na siebie, posypujemy drobno posiekanymi orzechami i zwijamy jak roladę.
5. Gotową roladę ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut.
6. Po tym czasie kroimy ją na cienkie plastry (około 1 cm) i i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
7. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Komentarze