Jesienne ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski, w której będzie ucierane ciasto wsypać cukier i dodać miękką margarynę oraz barwnik.
Utrzeć te składniki na puszystą masę.
Wbić jajka i na małych obrotach chwilę łączyć a potem zwiększyć obroty i ucierać.
Gdy jajka połączą się z margaryną wsypać mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito.
Wymieszać na gładkie ciasto.
Masę przełożyć na blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Oprószyć mąką i brązowym cukrem, wymieszać i ułożyć je na cieście.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło i połączyć palcami robiąc kruszonkę, po czym rozłożyć ją na jabłkach.
3.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Komentarze