Jesienne ciasto z jabłkami

0 (0 ocen)

Idealne na tę porę roku ...

Składniki:

  • 3 duże jabłka
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżka mąki
    Ciasto :
    odrobina niebieskiego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
    4 jajka
    250 g margaryny
    3/4 szk cukru
    1 duży cukier waniliowy ( 16 g )
    1 szk mąki tortowej
    1 szk maki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kruszonka :
    100 g cukru
    100 g masła
    200 g mąki tortowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jesienne ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski, w której będzie ucierane ciasto wsypać cukier i dodać miękką margarynę oraz barwnik.
    Utrzeć te składniki na puszystą masę.
    Wbić jajka i na małych obrotach chwilę łączyć a potem zwiększyć obroty i ucierać.
    Gdy jajka połączą się z margaryną wsypać mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito.
    Wymieszać na gładkie ciasto.
    Masę przełożyć na blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
    Oprószyć mąką i brązowym cukrem, wymieszać i ułożyć je na cieście.
    Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło i połączyć palcami robiąc kruszonkę, po czym rozłożyć ją na jabłkach.
  • 3. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
    Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować