Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem dyni i jabłek z polewą czekoladową. Ciasto jest wilgotne i nie jest słodkie. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    80 gram obranej dyni
    140 gram obranych jabłek
    3 jajka
    8 łyżek z czubkiem jogurtu naturalnego
    3 czubate łyżki cukru
    2 łyżki mielonych orzechów włoskich
    20 łyżek z czubkiem mąki
    1 łyżka płaska kakao
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka z dużym czubkiem proszku do pieczenia
    Na polewę czekoladową :
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietanki 30%
    100 gram mlecznej czekolady
    Ponadto :
    olej - do blaszki
    bułka tarta - do blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Jajko

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jesienne ciasto z dynią i jabłkami 1. Obrane jabłka i dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski.

    Dokładamy jogurt naturalny i wybijamy jajka, mieszamy. Dodajemy cukier i mielone orzechy, ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej, mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 i 20 minut.

    Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.

    Polewa : masło, śmietankę i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Jabłka Jajka Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować