Jesienna zupa z brukselki z grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Połączenie leśnych grzybów z brukselką okazało się rewelacyjne. Zapraszam na pyszną jesienną zupę.

Składniki:

  • 300 g młodych podgrzybków (waga po oczyszczeniu)
    350 g brukselki
    1 marchewka
    1 nieduża pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    4 szklanki wywaru drobiowego lub rosołu
    sól
    pieprz
    posiekana zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienna zupa z brukselki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzybki dokładnie oczyszczamy. Trzonki kroimy w grubsze plasterki, małe kapelusze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy lub na ćwiartki. Grzyby płuczemy i obgotowujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
  • 2. Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, płuczemy i przekrawamy na połowy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Wszystkie warzywa płuczemy. Pietruszkę, seler i por kroimy w małe słupki, marchewkę w talarki.
  • 3. Do wrzącego rosołu wrzucamy wszystkie warzywa, gotujemy 10 minut, dodajemy grzyby i gotujemy do miękkości warzyw (10-12 minut). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Zupę można zabielić śmietanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować