Połączenie leśnych grzybów z brukselką okazało się rewelacyjne. Zapraszam na pyszną jesienną zupę.
Składniki:
300 g młodych podgrzybków (waga po oczyszczeniu)
350 g brukselki
1 marchewka
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
4 szklanki wywaru drobiowego lub rosołu
sól
pieprz
posiekana zielona pietruszka
Jesienna zupa z brukselki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzybki dokładnie oczyszczamy. Trzonki kroimy w grubsze plasterki, małe kapelusze zostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy lub na ćwiartki. Grzyby płuczemy i obgotowujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
2.Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, płuczemy i przekrawamy na połowy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Wszystkie warzywa płuczemy. Pietruszkę, seler i por kroimy w małe słupki, marchewkę w talarki.
3.Do wrzącego rosołu wrzucamy wszystkie warzywa, gotujemy 10 minut, dodajemy grzyby i gotujemy do miękkości warzyw (10-12 minut). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Komentarze