Jego Wysokość Kabaczek - kabaczek Christophera

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Od przyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w kuchni

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szt. kabaczek
    0,25 kg łopatki wieprzowej
    0,25 kg szynki wieprzowej
    1 cebule
    1 bułka namoczona w mleku
    1jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz świeżo zmielony
    majeranek
    maggi
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jego wysokość kabaczek - kabaczek christophera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kabaczek 1. Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
    Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą skórkę z kabaczka.
    posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką.
    Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
    Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC.

    Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie.

    Jak zrobić jajko w koszulce.
    Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
    W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, ( gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda nie wrzała.
    Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie zamieszać, tak żeby wirowała.
    Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować