Jarzynówka

0 (0 ocen)

O zupie jarzynowej chyba nic nie muszę pisać ;) Dla mnie to taka zupa-śmietnik, czyli zazwyczaj dodaję do niej takie warzywa jakie akurat mam. Wersja podana poniżej zawiera m.in. kalafior i fasolkę szparagową.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/2 małego selera
    1 por, biała część
    1/2 kalafiora
    200g fasolki szparagowej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    1 liść laurowy
    opcjonalnie: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    dodatkowo: posiekany świeży lub suszony koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Jarzynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler w kostki, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior na drobne różyczki, por w krążki.
    W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy liść laurowy a następnie marchewkę, pietruszkę, seler, por, fasolkę. Przesmażamy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy ok. 2l wody. Doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy ziemniaki i kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
    Opcjonalnie, przed końcem gotowania możemy dodać jogurt. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Porady

Uwaga: kalafior możemy zastąpić brokułami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować