Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, a co za tym idzie… oczywiście jajeczka w ogromnych ilościach. Chciałam Wam zaproponować cos innego i oryginalnego ale oczywiście nie mniej smacznego.
30 min
Składniki:
Składniki:
1. 10 skorupek po jajkach
2. Duże udko z kurczaka (lub inne mięso gotowane)
3. Marchew
4. 1 łyżka bulionu
5. Jarzynka
6. Pieprz czarny (świeżo mielony)
7. Kostka rosołowa
8. Żelatyna (2 , 3 łyżeczki)
9. Kukurydza (około 1/3 puszki)
Jajka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od umycia udka z kurczaka, którego wkładamy do garnka z marchwią i zalewamy wodą tak żeby tylko je przykryło. Gdy woda zacznie się gotować przyprawiamy pieprzem, jarzynką, bulionem i kostką rosołową, zmniejszamy ogień i zostawiamy tak na około 35/40 minut. Skorupki z jajek najlepiej zbierać wcześniej żeby później nie marnować jajek (mają one wyglądać tak jak na zdjęciu) dokładnie umyte wkładamy do kieliszków. Gdy udko jest ugotowane wyciągamy go razem z marchwią, studzimy i kroimy wszystko na małą kostkę. Do skorupek z jajek delikatnie wkładamy marchew, kurczaka a na wierzch kukurydzę. Do osobnego pojemnika wlewamy około 500 ml wywaru z kurczaka, dosypujemy do niego około 3 łyżeczek żelatyny ciągle mieszając aż się rozpuści, następnie powolutku zalewamy jajka i odstawiamy aż wystygną. Po około 30 minutach wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeję. Zaraz przed podaniem obieramy skorupkę jajka i podajemy.
Komentarze