Jagodowa "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę wymieszać dokładnie z wodą, schłodzić do temperatury pokojowej.
Jagody wymieszać z jogurtem, osłodzić.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jagodowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.
Drugą porcję żelatyny rozprowadzić we wrzątku.
Do jogurtu dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać wszystko dokładnie.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.
Kiedy obydwie masy konsystencją będą przypominać gęstą śmietanę, wyjąć je z lodówki.
Na dno tortownicy wylać najpierw 2-3 łyżki masy jogurtowej, na środek wylać dwie łyżki masy jagodowej, jak przy klasycznej zebrze, czynność powtarzać do wykończenia obu mas. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Obie galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić, wstawić do lodówki.
Kiedy zaczną tężeć zalać nimi ciasto, wstawić ponownie w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Porady
Najlepiej by obie masy miały jednakową konsystencję, trzeba brać pod uwagę, że masa jogurtowa tężej szybciej.
Komentarze