jagodowa "Zebra"

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto na zimno z udziałem leśnych jagód :)

  • 60 min

Składniki:

  • masa jagodowa:
    3/4 szklanki zmiksowanych jagód
    400 gramów gęstego jogurtu naturalnego
    4 - 5 łyżek cukru
    3,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
    masa jogurtowa:
    700 gramów gęstego jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki soku z cytryny
    2,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
    2 galaretki jagodowe ( na 375 ml wody) + 0,7 litra wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowa "zebra" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Żelatynę wymieszać dokładnie z wodą, schłodzić do temperatury pokojowej.
    Jagody wymieszać z jogurtem, osłodzić.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jagodowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.

    Drugą porcję żelatyny rozprowadzić we wrzątku.
    Do jogurtu dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać wszystko dokładnie.
    Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.

    Kiedy obydwie masy konsystencją będą przypominać gęstą śmietanę, wyjąć je z lodówki.
    Na dno tortownicy wylać najpierw 2-3 łyżki masy jogurtowej, na środek wylać dwie łyżki masy jagodowej, jak przy klasycznej zebrze, czynność powtarzać do wykończenia obu mas. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Obie galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić, wstawić do lodówki.
    Kiedy zaczną tężeć zalać nimi ciasto, wstawić ponownie w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Porady

Najlepiej by obie masy miały jednakową konsystencję, trzeba brać pod uwagę, że masa jogurtowa tężej szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować