Jagodowa dama

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Jest to przepyszny deser, którym nie pogardzi żaden łasuch. Jest idealną nagrodą za mozolne zbieranie jagód, które, jak każdy wie, jest czasochłonne. Ciasto jest słodkie i rozpływa się w ustach a przy czym nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • BEZA:
    10 białek
    3 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1 łyżka octu winnego

    KREM:
    10 żółtek
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki drobnego cukru
    2 łyżki skrobi kukurydzianej ( może być mąka ziemniaczana)
    0,5 litra mleka

    500 ml śmietany kremówki 30%
    zagęstnik do śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Jagodowa dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Białka ubić na sztywno, dodając małymi porcjami cukier, dodać skrobię i ocet winny. Wszystko wymieszać. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na wyłożoną papierem blaszkę dwa okrągłe placki. Piec w temperaturze 160 stopni około 60 min. Beze wystudzić.
  • 2. Krem:
    Zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka dokładnie rozmieszaj trzepaczką razem ze skrobią kukurydzianą. Do przygotowanych żółtek dodać zagotowane mleko cały czas mieszając masę. Następnie połączone składniki wlać do garnka po mleku i ugotować jak budyń, cały czas wszystko dokładnie mieszając. Krem ostudzić.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru i zagęstnika.Umyć jagody.
  • 4. Składanie ciasta: Pierwszy placek bezowy przykryć połową kremu, następnie pokryć warstwą jagód. Na jagody położyć warstwę ubitej śmietany i na to położyć drugi placek bezowy. Następnie ponownie przykryć pozostałym kremem, na krem ubita kremówka. Wierzch ciasta posypać jagodami. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.

Porady

Jagody można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. Zamiast 30% śmietany można użyć śnieżki z torebki. Zamiast kremu z żółtek można użyć kremu budyniowego. Należy uważać aby bezy nie przypiec tylko wysuszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować