Jest to wersja light bardzo popularnego włoskiego deseru. Drobne zmiany w podstawowym przepisie a smak zmieniony, orzeźwiający i można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Idealna propozycja na śniadanie bądź kolację na słodko.
30 min
Składniki:
->100g kaszy jaglanej
-> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)
-> 4 łyżeczki miodu
-> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-> Sok z ½ cytryny
-> 50ml wody
-> Kakao ciemne, skórka z cytryny
Jaglane tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy.
2.Zaparzamy kawę.
3.Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód ( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy.
4.Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.
5. Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym lepiej).
Na wierzch sypiemy kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można ułożyć listek świeżej mięty.
Komentarze