Jaglane tiramisu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to wersja light bardzo popularnego włoskiego deseru. Drobne zmiany w podstawowym przepisie a smak zmieniony, orzeźwiający i można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Idealna propozycja na śniadanie bądź kolację na słodko.

  • 30 min

Składniki:

  • ->100g kaszy jaglanej
    -> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny)
    -> 4 łyżeczki miodu
    -> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -> Sok z ½ cytryny
    -> 50ml wody
    -> Kakao ciemne, skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jaglane tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy.
  • 2. Zaparzamy kawę.
  • 3. Serek przekładamy do większego naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz miód ( około 3-4 łyżeczek). Najlepiej robić to stopniowo i w trakcie degustować czy balans kwas-słodycz jest dla Was odpowiedni. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Do przestudzonej kaszy dodajemy napar z kawy oraz łyżeczkę miodu. Wszystko mieszamy dokładnie. Wykładamy dno pucharków. Przekładamy do lodówki na około 30 minut.
  • 5. Na bazę wykładamy serek cytrynowo-miodowy i ustawiamy w lodówce na minimum godzinę ( ja swoje pozostawiłem na całą noc, im dłużej tym lepiej).

    Na wierzch sypiemy kakao oraz niewielką ilość skórki z cytryny, dodatkowo do dekoracji można ułożyć listek świeżej mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować