Jabłuszka w cieście francuskim otulone cynamonowym cukrem

4 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Szybka, efektowna przekąska na słodko, z lekko cynamonową nutką.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    4 jabłka
    cukier brązowy
    cynamon
    1 jajo
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka z ciasta francuskiego

Jabłuszka w cieście francuskim otulone cynamonowym cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki /jeśli nie mamy specjalnego przyrządu, można jabłko pokroić w plastry i dopiero okrągłą metalową foremką wykroić środki/.
    Owoce pokroić w 1 cm plastry.
    Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć w cienkie paseczki.
    Paseczkami owijać plastry jabłka, przewlekając ciasto przez środki jabłek. Miejsce sklejenia zostawić na spodzie.
    Jabłka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Oprószyć delikatnie cynamonem i posypać brązowym cukrem.
    Piec ok 17 minut w 200 stopniach do zezłocenia.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Brązowy cukier Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować