Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło roztopić i ostudzić, żeby nie było gorące. W misce wymieszać masło, śmietanę i cukier. Zostawić na 10 min. do rozpuszczenia cukru. Jeszcze raz wymieszać na jednolitą puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Stopniowo dodawać do masy maślanej mieszając łyżką, jak się zrobi ciasto gęste, wyłożyć na deskę i wyrabiać rękami ( w/g potrzeby dosypując mąki ) na elastyczne, miękkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
2.2. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć nasiona. Posypać delikatnie mąką i cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 równe części. Na stolnicy rozwałkować cienko każdą część w koło o średnicy ok. 15-16 cm, (wg potrzeby dosypując mąki). Na środek wyłożyć połowę jabłka, zawijać w kształcie sakiewki (zrobić malutką zakładkę na brzegu ciasta i doklejać do niej kolejne małe zakładki).
3.3. Wyłożyć gotowe jabłka w cieście na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować ubitym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 190 C-200C. Gotowe jabłka w cieście wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze