Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dużo jabłka i mało ciasta. Ciasto delikatne z chrupiącą skórką. Po prostu pycha.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 g masła
    100 ml śmietany 18%
    30 g cukru trzcinowego
    200-250 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    6 szt. jabłek średniej wielkości (champion)
    cynamon
    1 szt. jajko
    5-6 łyżek cukru trzcinowego
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło roztopić i ostudzić, żeby nie było gorące. W misce wymieszać masło, śmietanę i cukier. Zostawić na 10 min. do rozpuszczenia cukru. Jeszcze raz wymieszać na jednolitą puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Stopniowo dodawać do masy maślanej mieszając łyżką, jak się zrobi ciasto gęste, wyłożyć na deskę i wyrabiać rękami ( w/g potrzeby dosypując mąki ) na elastyczne, miękkie ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Jabłka w cieście. 2. 2. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć nasiona. Posypać delikatnie mąką i cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 12 równe części. Na stolnicy rozwałkować cienko każdą część w koło o średnicy ok. 15-16 cm, (wg potrzeby dosypując mąki). Na środek wyłożyć połowę jabłka, zawijać w kształcie sakiewki (zrobić malutką zakładkę na brzegu ciasta i doklejać do niej kolejne małe zakładki).
  • Jabłka w cieście. 3. 3. Wyłożyć gotowe jabłka w cieście na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować ubitym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 190 C-200C. Gotowe jabłka w cieście wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować