Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimę

4.49 (172 ocen)

Takie jabłka to prawdziwa wygoda kiedy do sklepu daleko, jest zimno, śnieg przysypał wszystkie ścieżki, a nam marzy się krucha gorąca szarlotka czy jabłecznik. Oto moje rozwiązanie.

Składniki:

  • 4 kg jabłek ( np. paula red, reneta, antonówka, champion )
    1 cytryna
    2 laski cynamonu
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    ewentualnie kilka łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Przetwory

Jabłka do szarlotki – prażone – w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok z cytryny i kwasek cytrynowy mieszamy z 1 szklanką wody.
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Najlepiej robić to bezpośrednio do wody z sokiem, podgrzewając i mieszając.
    Prażyć z laskami cynamonu aż będą miękkie (30-40 minut) – sproszkowany zmieniłby kolor jabłek.
    W połowie gotowania można dodać ewentualny cukier.
    Pozbyć się lasek i przekładać jabłka do czystych, wyparzonych słoików, najlepiej jeszcze gorących.
    Zakręcać i odstawiać do góry dnem.
    Ostudzić w ww. pozycji.
    Jabłek nie pasteryzuję, jeśli wieczka są wklęsłe, jeśli nie są zmieniam zakrętki i pasteryzuję je w piekarniku, 120 stopni, 15-20 minut. Odwracam do góry dnami i studzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować