• 20 min
  • Dla 6 osób

Prażone jabłka do słoików to smaczny i zdrowy dodatek do ciast , deserów, naleśników czy ryżu . Zimą smakuje najlepiej.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 4 kg jabłek
    2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Prażone jabłka

Prażone jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy na małym ogniu często mieszając żeby się nie przypaliły. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy aż jabłka będą miękkie.
    Następnie mus jabłkowy przekładamy do słoików, mocno zakręcamy .
    Pasteryzujemy 10-15 minut. Słoiki po wyjęciu odwracamy do góry dnem.
    Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować