Jabłka prażone

  • wyświetlono: 781 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane jabłka są doskonałym dodatkiem do deserów, ryżu na mleku ,a najbardziej przydają się zimą do szarlotki.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 kg twardych jabłek,
0,5 kg cukru,
2-3 łyżeczki cynamonu,
8 ziaren goździka,
sok z 1 cytryny,
50 gramów masła 82%.

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłka prażone

  • jabłka1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w średnią kostkę.
  • jabłka2. Przekładamy jabłka do garnka, dodajemy masło, zasypujemy cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny.
  • jabłka3. Prażymy na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • jabłka4. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem.
  • jabłka5. Dla pewności można pasteryzować w wodzie około 10 minut od zagotowania wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonjabłkajabłecznikszarlotkajabłka prażonejabłka na zimęjabłka w słoikuprzetwory z abłek

Komentarze

Podobne przepisy

konfitura z jabłek

Dodane przez: mariola1972

Karmelizowane jabłka

Karmelizowane jabłka są bardzo...

Smażone jabłka, konfitura z jabłek

Dodane przez: MagdalenaS

Smażone jabłka, konfitura z jabłek

Takie przygotowane w domu jabłka...

Jabłka szarlotkowe do słoików

Dodane przez: Joanna Kryla

Jabłka szarlotkowe do słoików

Każda z nas piecze chyba szarlotkę,...

Jabłka na zimę

Dodane przez: Skotka

Jabłka na zimę

Robiąc przetwory na zimę z jabłek,...

Jabłka do szarlotki

Dodane przez: czarrna

Jabłka do szarlotki

Sezon na jabłka zamknięty w słoiku...

Jabłka do szarlotki

Dodane przez: Magster

JABŁKA DO SZARLOTKI

W ten sposób przygotowane jabłka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE