• 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane jabłka są doskonałym dodatkiem do deserów, ryżu na mleku ,a najbardziej przydają się zimą do szarlotki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg twardych jabłek,
    0,5 kg cukru,
    2-3 łyżeczki cynamonu,
    8 ziaren goździka,
    sok z 1 cytryny,
    50 gramów masła 82%.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Przetwory

Jabłka prażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w średnią kostkę.
  • jabłka 2. Przekładamy jabłka do garnka, dodajemy masło, zasypujemy cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny.
  • jabłka 3. Prażymy na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • jabłka 4. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem.
  • jabłka 5. Dla pewności można pasteryzować w wodzie około 10 minut od zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować