Jabłecznik z bitą śmietaną

5 (182 ocen)

Prosty i pyszny , w sam raz do kawki

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżeczki proszku
    1 kostka margaryny

    Masa jabłkowa :

    1 kg jabłek ( ja dałam papierówki )
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 lub 1 szkl cukru jak lubicie
    2 cukry waniliowe
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto .
  • 2. Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka , dodać cukier i chwilę dusić aby troszkę zmiękły .
  • 3. Jabłka odcedzić z nadmiaru soku , dodać cynamon ,i cukier waniliowy , wymieszać.
  • 4. Blaszkę 25/ 40 wyłożyć papierem do pieczenia , ciasto podzielić na pół.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blaszki na ciasto wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
  • 5. Piec w temp 180 st na złoty kolor ( ja sprawdzam patyczkiem )
  • 6. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem , polukrować lub podawać z bitą śmietaną .

Porady

Jeśli ktoś lubi słodsze lub mniej słodsze jabłka może dodać mniej lub więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować