Jabłecznik serowy

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Najlepszy jabłecznik jaki jadłam! Z dodatkiem serka homogenizowanego, z połówkami jabłka, które pod wpływem pieczenia kruszeją i obłędnie smakują. Zapach w domu niezapomniany :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    pół szklanki cukru pudru
    200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    6 jabłek
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata, nie lepi się ani do rąk, ani do miski. Piekarnik rozgrzać do 160 z termoobiegiem.
  • 2. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek. Ciasto podzielić na dwie części.
  • 3. Papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę (u mnie 25x36cm), by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zaryzowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy papierem. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier.
  • 4. Piec 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować