Najlepszy jabłecznik jaki jadłam! Z dodatkiem serka homogenizowanego, z połówkami jabłka, które pod wpływem pieczenia kruszeją i obłędnie smakują. Zapach w domu niezapomniany :)
1 godz. 20 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
pół szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jabłek
Jabłecznik serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata, nie lepi się ani do rąk, ani do miski. Piekarnik rozgrzać do 160 z termoobiegiem.
2.Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek. Ciasto podzielić na dwie części.
3.Papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę (u mnie 25x36cm), by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zaryzowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy papierem. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier.
Komentarze