Tarta "truskawkowa ziemia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Aby przygotować spód wystarczy umieścić ciasteczka i masło w malakserze (misie blendera) i zmiksować ciastka. Powinny być dobrze rozkruszone, jak piasek. Formę do tarty o średnicy 27cm wysmarować masłem. Wylepić spód i boki ciasteczkowym piaskiem, wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Aby przygotować masę najpierw należy rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić.
W garnuszku umieścić truskawki (400g), cukier i sok z cytryny. Podgrzać masę i wymieszać. Zmiksować blenderem truskawki, tak by powstał płynny sos, zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącej masy wlać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Wystudzoną masę truskawkową wymieszać z jogurtem greckim. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa zastygła. Udekorować plastrami truskawek.
Porady
Do tarty można dodać również innych owoców: brzoskwiń, moreli, czereśni albo śliwek.
Komentarze