Tarta "Truskawkowa Ziemia"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta z truskawkami i jogurtem greckim z ciasteczkowym spodem.

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód potrzebne są:
    -250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo, hit, markizy)
    -60 g masła

    Składniki na wypełnienie tarty:
    -500 g truskawek
    -1/3 szklanki cukru
    -sok wyciśnięty z 1 cytryny
    -2 łyżki żelatyny w proszku
    -330g jogurtu greckiego


Tarta "truskawkowa ziemia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby przygotować spód wystarczy umieścić ciasteczka i masło w malakserze (misie blendera) i zmiksować ciastka. Powinny być dobrze rozkruszone, jak piasek. Formę do tarty o średnicy 27cm wysmarować masłem. Wylepić spód i boki ciasteczkowym piaskiem, wyrównać i wygładzić. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    Aby przygotować masę najpierw należy rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić.

    W garnuszku umieścić truskawki (400g), cukier i sok z cytryny. Podgrzać masę i wymieszać. Zmiksować blenderem truskawki, tak by powstał płynny sos, zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącej masy wlać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.

    Wystudzoną masę truskawkową wymieszać z jogurtem greckim. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa zastygła. Udekorować plastrami truskawek.

Porady

Do tarty można dodać również innych owoców: brzoskwiń, moreli, czereśni albo śliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy