jabłecznik serowy...

0 (0 ocen)

bardzo smaczne ciasto ostatnio popularne na blogach wiec zrobiłam swoją wersję. Do wydrążonych jabłek dodałam po lyżce dżemu, i kilka rodzynek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    200 g miękkiego masła
    pół szklanki cukru pudru
    200 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    6 jabłek (szara reneta)
    rodzynki
    gęsty dżem malinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik serowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić
  • ciasto 2. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyc blachę (25x36cm) papierem do pieczenia. Jedną polowę rozwałkować i przełożyć do blachy.
  • ciasto 3. Piekarnik rozgrzać do 160 z termoobiegiem. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek, włożyć po łyżce dżemu i kilka rodzynek. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częścią
  • ciasto 4. druga polowe ciasta rozwałkować na nieco większy prostokąt niż wymiar blachy , delikatnie przełożyć i przykryć nim jabłka
  • ciasto w przekroju 5. Piec 45-50 minut. Można posypać cukrem pudrem, bądź polukrować lukrem.

Porady

jabłka; najlepiej użyć szarą renetę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować