Jabłecznik kruchy siostry Leonilli

4.97 (175 ocen)

bardzo smaczny i łatwy jabłecznik

Składniki:


  • 500 g mąki
    250 g masła
    2 całe jajka
    1 żółtko
    200 g cukru
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
    1 łyżka tartej bułki
    1,5 kg kwaśnych jabłek
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Jabłecznik kruchy siostry leonilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto: masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, potem dodać jajka, żółtko, cukier i śmietanę.
  • 2. Potem podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę 22x27cm, posypać bułką tartą, nałożyć starte jabłka na dużych oczkach, przykryć drugą połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i upiec w 180oC przez około 35 minut. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować