Jabłecznik - błyskawiczny

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Pyszny i szybki w przygotowaniu placek :)

  • 60 min

Składniki:

  • -500g mąki
    -3 jajka
    -kostka margaryny
    -łyżeczka proszku do p
    -szklanka cukru
    -cukier waniliowy
    -cynamon
    -ok. 700 g jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik - błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy. Do dobrze ciepłej margaryny dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, pół szklanki cukru i 3 żółtka. Wyrabiamy ręką ciasto o konsystencji podobnej do kruszonki i 3/4 przygotowanego ciasta dajemy na spód blaszki ( blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem). Na ciasto dajemy cienko pokrojone jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem waniliowym ( jeśli jabłka są kwaśne można do nich dodać trochę cukru). Do ubitych na sztywno białek dodajemy pozostałe pół szklanki cukru i gotową masę wykładamy na jabłka. Białka przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy około 45 min w 160/170 s.

Porady

Zamiast jabłek można dodać inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować