Błyskawiczny borówkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak sama nazwa wskazuje ciasto powstaje błyskawicznie, oczywiście jak na ciasto pieczone. Do jego przygotowania możemy użyć ulubione owoce. W sezonie letnim polecam np. borówki.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Składniki:
    • 5 dużych jajek,
    • 1 i 1/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • ¾ szklanki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 i ¾ szklanki mąki,
    • Szczypta soli
    Dodatkowo:
    • Owoce borówki amerykańskiej (około 1,5-2 szklanki),
    • Cukier puder do posypania przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Błyskawiczny borówkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka przed ubiciem 1. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej.
  • łączenie składników ciasta 2. Do tak ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • ciasto przed pieczeniem 3. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy oczyszczone owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40-45 minut w 180°C.
    Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować