Jak sama nazwa wskazuje ciasto powstaje błyskawicznie, oczywiście jak na ciasto pieczone. Do jego przygotowania możemy użyć ulubione owoce. W sezonie letnim polecam np. borówki.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Składniki:
• 5 dużych jajek,
• 1 i 1/3 szklanki cukru,
• 1 cukier waniliowy,
• ¾ szklanki oleju,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 i ¾ szklanki mąki,
• Szczypta soli
Dodatkowo:
• Owoce borówki amerykańskiej (około 1,5-2 szklanki),
• Cukier puder do posypania przed podaniem
Błyskawiczny borówkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej.
2.Do tak ubitych jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
3.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy oczyszczone owoce. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze