Izaura z nutą czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę, cukier oraz kakao. Zagotować. Po ostudzeniu dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek -Wymieszaj Ręcznie.
2.Masa sernikowa: Oddziel żółtka od białek. białka ubij na sztywna pianę, żółtka zmiksuj. Wszystkie składniki przełóż do miski dodając stopniowo żółtka.Zmiksuj razem. Na koniec dodaj pianę z białek wymieszaj ręcznie. Mase serową wylej na ciasto, piec 60min. w 180C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.
3.Masa czekoladowa: Czekoladę schładzam, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno i dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śnieżki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy-wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na upieczony i ostudzony sernik. Posypujemy startą na tarce o średnich oczkach czekoladą.
Komentarze