Imbirowe żeberka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zawsze jak wybieram się do sklepu nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mięsem, warzywami czy wędlinami. Podobnie było tym razem - ujrzałam za szybą wyjątkowo chude żeberka!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chudy pasek żeberek: 1 sztuka
    - kawałek słoniny: 20 dekagramów
    - świeży imbir: 15 dekagramów
    - mielony imbir: 1 łyżeczka
    - cebula pokrojona w półplasterki: 1 sztuka
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz, majeranek do smaku: 1 sztuka
    - owoce jałowca, pieprz cały: 5 sztuk
    - ziele angielskie, liść laurowy: 4 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
    - woda: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Imbirowe żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, talarkami świeżego imbiru i dolewamy odrobinę oliwy. Całość mieszamy. Słoninę kroimy na drobne paseczki. Wrzucamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz. Skwarki przerzucamy do garnka. Należy uważać aby ich nie spalić na patelni! Na rozgrzanym tłuszczu smażymy żeberka dokładnie z dwóch stron. Wkładamy do garnka. Na pozostawionym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli podsypujemy mąką i podlewamy 1/2l wody. Całość mieszamy i jak zacznie bulgotać wlewamy do garnka z żeberkami. Garnek wstawiamy na mały ogień, dorzucamy owoce jałowca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem i majerankiem. Gotujemy do miękkości, podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Imbir

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować