Zawsze jak wybieram się do sklepu nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk z mięsem, warzywami czy wędlinami. Podobnie było tym razem - ujrzałam za szybą wyjątkowo chude żeberka!
Imbirowe żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroimy na mniejsze części. Wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, talarkami świeżego imbiru i dolewamy odrobinę oliwy. Całość mieszamy. Słoninę kroimy na drobne paseczki. Wrzucamy na patelnię i wytapiamy tłuszcz. Skwarki przerzucamy do garnka. Należy uważać aby ich nie spalić na patelni! Na rozgrzanym tłuszczu smażymy żeberka dokładnie z dwóch stron. Wkładamy do garnka. Na pozostawionym na patelni tłuszczu podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli podsypujemy mąką i podlewamy 1/2l wody. Całość mieszamy i jak zacznie bulgotać wlewamy do garnka z żeberkami. Garnek wstawiamy na mały ogień, dorzucamy owoce jałowca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem i majerankiem. Gotujemy do miękkości, podlewając wodą i mieszając od czasu do czasu.
Komentarze