1.Biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy cukier i żółtka. na koniec dodajemy obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 160-180 stopni.
Ciasto ciemne:Do rondelka wkładamy margarynę i dodajemy cukier, kakao oraz wodę. Wszytko mieszając zagotowujemy. Gdy masa ostygnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubita z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto kokosowe:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a na końcu kokos. Mieszamy. Na blaszkę (dużą) wykładamy kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Tak przygotowane ciasto pieczemy, a po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.
Krem:Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka roztrzepujemy z mąką oraz odrobiną mleka i mieszając wlewamy na gotujące mleko. Powstały budyń studzimy. masło ucieramy mikserem, do utartego dodajemy po trochu budyń. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone na małym ogniu z dodatkiem łyżki mleka i przestudzone batony Ikar.
Ciasto składamy: Ciasto ciemne z kokosem- masa czekoladowa- biszkopt- masa cytrynowa- druga część ciasta ciemnego z kokosem. Chłodzimy w lodówce.
Cisto możemy udekorować polewą czekoladową, choć i bez niej wygląda apetycznie.
Komentarze