Zupa kokosowa z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dynia? Nie lubiłyśmy się szczególnie. Ale czy ona jedno ma imię? Otóż NIEjedno.Hokkaido, ma cudowny smak, nie trzeba jej obierać ze skórki, jej miąższ jest urzekający z cała pewnością kolejne ujęcie znajdzie w cieście:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
    1 grzyb mun
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    1/2 małego selera
    1 mały por
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kurkuma
    trawa cytrynowa
    1 mleko kokosowe
    ocet ryżowy
    sok i skórka z 1/2 limonki, może być cytryna
    kozieradka <3
    1 mała papryczka chilli
    1 cm kawałek imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kokosowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie ok 20 min (możemy je oczywiście wcześniej zagotować, wtedy potrwa to po prostu chwilę dłużej) następnie gotujemy ok 10 min; muszą mieć miękką, gumową strukturę, nie stracą one na sprężystości jeżeli przekroczymy czas gotowania.

    Warzywa kroimy w słupki, ładnie wtedy wyglądają, możemy oczywiście pokroić je w kostkę. Uroku tej potrawie dodają jednak kawałki. Pora i cebulę kroimy w pióra.

    Czosnek, chilli i imbir siekamy drobno. Wyciskamy sok z limonki i ocieramyze skórki.

    Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy czosnek, imbir i chilli, energicznie mieszamy, żeby nic się nie przypaliło (zjarany czosnek gorzknieje;)) dorzucamy kurkumę (ok 1 łyżeczki dla koloru, w następnych etapach możemy dorzucić jeszcze trochę)

    Po lekkim zrumienieniu dorzucamy pociętego pora i cebulę, prażymy ok 2 minut i dorzucamy resztę warzyw oprócz dyni i nadal szybko mieszając smażymy do zrumienienia.

    Czas na grzyby, dorzucamy je do zawartości garnka i mieszamy.
    Po ok 6 minutach zalewamy całość wodą, na tę proporcję 1 litr wystarczy.

    Mleko kokosowe wlewamy (w całości), gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, po ok 20 minutach i ponownie zagotowujemy.
    Zagotowujemy.

    W międzyczasie kroimy w kostkę hokkaido, wystarczy wydrążyć jej środek, nie ma konieczności obierania jej ze skórki, tym bardziej się wtedy nie rozwala w zupie.

    Wrzucamy ją dosłownie na ostatnie 5 min., max 10 minut przed końcem, bo bardzo szybko się rozgotowuje.

    Teraz sprawdzamy smak, dodajemy kurkumy dla koloru, soli i kozieradki dla podkreślenia smaku.

Porady

Delikatne mleko kokosowe (warto je wlać do zupy przed zagotowaniem, żeby uniknąć jego rozwarstwienia w zupie) podkreśla walory warzyw, dlatego warto, żeby były nierozgotowane, wtedy po przegryzieniu nadają jej indywidualny smak, końcowa nuta jest ostra, czyli taka jak powinna, a sama dynia smakuje, jak marzenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować