Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g korzenia pietruszki (po obraniu)
    - 200 g mleczka kokosowego
    - 250 ml mleka
    - 300 ml bulionu
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju kokosowego
    - gałka muszkatołowa
    - pieprz biały
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem pietruszkowo - kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.

    * Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką. W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować