Pyszna,mięciutka bułka drożdżowa z kutią wigilijną.
Składniki:
Ciasto:
50 g świeżych drożdży
120 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania
4 żółtka
100 g stopionego i przestudzonego masła
szczypta soli
Kutia wigilijna
ulubiony dżem lub powidła
1 białko z jajka
Chałka drożdżowa z kutią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć,wsypać cukier.Pozostawić do czasu aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.Do rozpuszczonych drożdży dolać ciepłe mleko,wymieszac i odstawić w przykrytej lnianą śćiereczką misce do wyrośnięcia na ok.20 min. Gdy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto. Ponownie odstawic do wyrośnięcia, przykryć lnianą ściereczka.
2.Kutię przygotowałam na Wigilię a jej nadmiar ( bo robie zawsze więcej) zagotowałam w wyparzonym słoiku . Do przygotowania 2 chałek z kutią użyłam ok. 250 ml kutii (pół słoika). W tym roku kutię zrobiłam z pęczakiem.
3.Wyrośniete ciasto zagnieść jeszcze raz,podzielic na dwie równe części. Najpierw rozwałkować jedną część ciasta ,na kształt prostokąta. Środek posmarować wzdłuż dżemem,nałożyć kutię.Boki pokroić z każdej strony w paski,nakładać pasek na pasek ( na zmianę) . Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym delikatnie białkiem.Wstawić do piekarnika,ustawić tem. 170-180 C i piec przez ok 25-30 min .Druga bułka może się piec krócej bo będzie wstawiona do nagrzanego piekarnika.
4.Upieczone ciasto jest mięciutkie,delikatne,na ciepło bardzo smaczne.Pierwszą bułkę zjedliśmy właśnie ciepłą,nie dała się jeszcze kroić ale można było delikatnie odrywać kawałki.
5.Druga,przestygniętą mogłam pokroić na ładne kawałki:)
Komentarze