Gulasz z kurczaka z curry

4.49 (154 ocen)

  • 50 min

Mój własny eksperymentalny przepis, który powstał podczas przygotowywania niedzielnego obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok 300 g)
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    1 duża cebula
    1 puszka groszku z marchewką
    3 szklanki wody
    1 płaska łyżka mąki
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z kurczaka z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Od razu przyprawiamy curry i ziołami i mieszając podsmażamy mięso na rumiany kolor. Cebulę kroimy w kostkę, groszek z marchewką odcedzamy, po czym wszystko łączymy z mięsem na patelni i wlewamy ok 2 szklanek wody i przyprawiamy przyprawa uniwersalna. Wszystko przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu ok pół godziny, co jakiś czas mieszając. Mąkę i śmietanę łączymy ze szklanką wody i gdy wszystko już ładnie się złączy na patelni, podbijamy gulasz. Gotowy gulasz można podawać np z kaszą i buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować