Gruszkowy kokosowiec ze śmietaną

4.5 (164 ocen)

Słodki smakołyk w sam raz do kawy lub herbaty. Jeśli ktoś woli mniej słodkie ciasta, to gruszki można zastąpić kwaśnymi jabłkami.

Składniki:

  • ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanki mąki krupczatki
    1 niepełna szklanki cukru
    300g margaryny
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku dopieczenia

    masa śmietankowo- kokosowa: 6 białek
    200g wiórków kokosowych
    750 ml śmietany 30%
    1 niepełna szklanka cukru

    ponadto: 3 duże, twarde gruszki
    sok z połowy cytryny
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszkowy kokosowiec ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika.
  • pokrój gruszki 2. Gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.
  • dodaj pianę do masy 3. Wiórki, śmietanę i cukier zagotować. Białka ubić, zmiksować z ostudzoną masą.
  • część ciasta zetrzyj na spód 4. Blaszkę o wymiarach 25x40 posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta zetrzeć na spód formy.
  • rozłóż gruszki 5. Wylać połowę masy śmietankowo-kokosowej, rozłożyć pokrojone gruszki.
  • zetrzyj drugą część ciasta 6. Wylać drugą część masy i zetrzeć drugą część ciasta.
  • gotowe ciasto 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok.40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

masę śmietankowo- kokosową gotować na małym ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować