Gruszki w zalewie

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

przepis dostałam od mojej cioci, robię je od wielu lat i wykorzystuję je do pieczenia ciast z gruszkami oraz do przyrządzania różnych deserów

  • 60 min

Składniki:


  • twarde gruszki 2 kg
    woda 1,5 litra
    cukier 1/4 kg
    ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki
    goździki po 2-3 szt. na słoik
    gorczyca 1/2 łyżeczki na słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać ,pokroić wzdłuż na pół , usunąć gniazda nasienne i obie połówki pokroić jeszcze na dwie części
  • 2. w garnku zagotować wodę, ocet, cukier wraz z goździkami i gorczycą
  • 3. w umytych i wysuszonych słoikach ułożyć gruszki
  • 4. do słoików z gruszkami wlać przez sitko gorąca zalewę, dodać do każdego słoika przyprawy z sitka
  • 5. każdy słoik zakręcić dobrze osuszonym wieczkiem i pasteryzować 10-15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować