Gruszki w occie

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie pracuję, zajmuję się domem i trójką dzieci. Mam więc dużo czasu na przyrządzanie różnych pysznych dań. Gotowania, pieczenia i zaprawiania nauczyły mnie babcia i mama.

Składniki:

  • ● 1,5 kg twardych, niezbyt dojrzałych gruszek
    ● kwasek cytrynowy
    ● 2 szklanki wody
    ● 2 szklanki octu 10-proc.
    ● 50 dag cukru
    ● 10 goździków
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gruszki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gruszki w occie 1. Do rondelka wlewamy wodę
    i ocet, dodajemy cukier i goździki. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym
    ogniu 10 minut. Zostawiamy
    pod przykryciem, aż zalewa
    ostygnie.
  • Gruszki w occie 2. Gruszki myjemy. Obieramy,
    kroimy w ćwiartki i usuwamy
    gniazda nasienne. Wkładamy
    na chwilę do wody z kwaskiem
    cytrynowym (na 2 l łyżka kwasku),
    wyjmujemy, osączamy.
  • Gruszki w occie 3. Układamy w słoiczkach. Zalewamy
    zalewą (goździki pozostawione
    w słoikach powodują,
    że gruszki ciemnieją).
  • Gruszki w occie 4. Słoiki mocno zakręcamy.
    Przechowujemy w chłodnym
    miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować