Nie pracuję, zajmuję się domem i trójką dzieci. Mam więc dużo czasu na przyrządzanie różnych pysznych dań. Gotowania, pieczenia i zaprawiania nauczyły mnie babcia i mama.
Składniki:
● 1,5 kg twardych, niezbyt dojrzałych gruszek
● kwasek cytrynowy
● 2 szklanki wody
● 2 szklanki octu 10-proc.
● 50 dag cukru
● 10 goździków
Gruszki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy wodę
i ocet, dodajemy cukier i goździki. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym
ogniu 10 minut. Zostawiamy
pod przykryciem, aż zalewa
ostygnie.
2.Gruszki myjemy. Obieramy,
kroimy w ćwiartki i usuwamy
gniazda nasienne. Wkładamy
na chwilę do wody z kwaskiem
cytrynowym (na 2 l łyżka kwasku),
wyjmujemy, osączamy.
3.Układamy w słoiczkach. Zalewamy
zalewą (goździki pozostawione
w słoikach powodują,
że gruszki ciemnieją).
4.Słoiki mocno zakręcamy.
Przechowujemy w chłodnym
miejscu.
Komentarze