Gruszki w occie.

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały dodatek do mięs. Robiły je moja mama, babcia.Najlepsze gatunki gruszek to: bergamotki, pasówki, muszkstołówki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
    0,5 kg cukru
    1 szklanka wody
    1 szklanka octu winnego
    kilka gozdzików
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w occie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać jak najcieniej, oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki i kłaść do zimnej wody, do której wcisnąć sok z 1 cytryny, aby nie czerniały. Z cukru, wody, octu i goździków i kawałka cynamonu dla zapachu, przygotować syrop. Zalać osuszone z wody gruszki, pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz odlać syrop, przegotować. Gruszki ułożyć w słoikach, zalać przestudzonym syropem, pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować