Grochówka z chorizo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polska grochówka z dodatkiem hiszpańskiej pikantnej kiełbasy chorizo.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek), 150-200 g. cienkiej chorizo, 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki), 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokrój w grube plastry. W garnku zagotuj 2 litry wody, wsyp sól, groch, dodaj boczek (lub żeberka), liście laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Ponownie zamieszaj, aby groch nie przywarł do dna i gotuj przez 10 minut, przykryj garnek pokrywką.

    Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i krótko podsmaż. Wyłóż kiełbasę, ale tłuszcz zostaw.
    Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię po smażeniu chorizo i smaż, aż warzywa zaczną się rumienić.

    Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut.

    Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Groch Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować