Grissini z kminkiem

0 (0 ocen)

Przepyszne paluszki do chrupania.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej + do podsypania
    0,5 szklanki wody ciepłej
    10g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki kminku
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grissini Przystawki Paluszki

Grissini z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grissini 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i wodę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto ( w razie potrzeby dodajemy mąki). Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę i wyrabiamy aż się całkowicie wchłonie. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, posypujemy kminkiem i jeszcze raz rozwałkowujemy.

  • Grissini 2. Z ciasta wycinamy cieniutkie paski i rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180' i pieczemy ok. 10 minut.
  • Grissini 3. Smacznego!

Porady

1. Żeby paluszki były chrupiące należy lepić je naprawdę cieniutkie, w przeciwnym razie będą miękkie (co nie zmienia faktu że pyszne). 2. Zamiast kminku możemy dodać prażoną cebulkę, starty żółty ser czy pikantne przyprawy. 3. Polecam podawać paluszki z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować