Gołąbki z makaronem bez zawijania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przeważnie jest tak ,że podczas gotowania zostają nam różne składniki. Tak też było i w tym przypadku. Zostało sporo ugotowanego makaronu ,mięso z pieczenia i z gotowania ,kapusta pekińska ,trzeba było to wykorzystać. Tak powstał ten oto przepis na gołąbki z makaronu ,kapusty pekińskiej z mięsem z

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • szklanka drobnego makaronu (typu zacierki lub w kształcie ryżu)
    3 jajka
    300 g pieczonej cielęciny (może też być surowa)
    300 g ugotowanego mięsa drobiowego (ewentualnie surowe)
    bułka tarta
    pęczek koperku
    duża cebula
    500-600 g kapusty pekińskiej
    2 ząbki czosnku
    sól ,pieprz

    Sos beszamelowy:
    500 ml mleka 3,2%
    4 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    sól
    pieprz biały mielony
    mielona gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z makaronem bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.
    Mięso mielimy na średnich oczkach razem z cebulą. Kapustę i koperek siekamy.
    Makaron ,kapustę ,koperek ,mięso z cebulą mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy gołąbki. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu i przekładamy do brytfanki.

    W rondelku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Cienkim strumieniem wlewamy mleko ,cały czas mieszamy ,aż sos zrobi się gęsty. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.

    Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki ,brytfankę zakrywamy i pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować