Mój partner na widok królika ucieka, gdzie pieprz rośnie, więc przemycam mięso z królika w ten sposób.
Składniki:
1 królik, bez skoków - są najlepsze do duszenia czy pieczenia
1 duża kapusta pekińska
4 cebule
2 szklanki ryżu
jarzynka
słodka papryka
ostra papryka
pieprz
olej do smażenia
Gołąbki z królikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika poporcjować i zalać wodą, wsypać 2 łyżeczki jarzynki i gotować godzinę do półtorej. Wystudzić, obrać mięso z kości i przepuścić przez maszynkę.
Ryż ugotować w 3,5 szklanki wody z 1 łyżeczką jarzynki.
Cebule pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Ryż wymieszać z mięsem i cebulą, obficie przyprawić do smaku.
Z pekinki delikatnie zdjąć liście, ściąć nerw i zwijać gołąbki, a następnie układać je ściśle w garnku. Zalać 1-1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem około godziny. Smacznego :)
Komentarze